Wat te doen tegen podiumstress?

In een  masterclass  in Carnegie hall  in 2013 spreekt de fluitist Emmanuel Pahud over podiumstress en faalangst – ook (beginnende) leerlingen kunnen daar last van hebben op een voorspeelavond! Wie weet heb je wat aan zijn bespiegelingen…

“Het woord ‘performance’ (optreden) impliceert een zekere competitie. Daarom hou ik niet van dat woord! Wat zou een concert moeten zijn? Een vrijlaten van energie, muziek en emotie, en dat delen met andere mensen, liefst zoveel mogelijk – het publiek!

Ervaring van urenlange stress voor een optreden – daardoor presteer je vaak veel minder dan je eigenlijk kunt. Vergeet het zorgen maken! Niemand gaat je vermoorden! Je gaat zelf niemand vermoorden! Er is niets om bang voor te zijn. Doe gewoon je best.

Stop boos te worden op jezelf als iets misgaat. Ga gewoon spelen, zo goed als je kunt. Doe het werk, liefst met zo min mogelijk emotie erbij. Vraag jezelf niet af: Lukt dat loopje? Of ga ik de mist in? Weiger jezelf die vraag te stellen – het is de verkeerde vraag.  Niemand kan het beter doen dan jij, op dat moment, op dat podium. Dat is een zaak van zelfvertrouwen.

Als je het podium opgaat moet je de ‘koning(in) van de wereld’ zijn. Of je op z’n minst zo voelen. Je moet je publiek overtuigen dat je dat ook bent. Het gaat dus om de mentale kracht.

Elk optreden moet je ingaan als een winnaar. Sta voor wat je doet, wees niet beschaamd. Zelfs niet als je een foute noot speelt – dat kan gebeuren, niemand schiet je af, je hebt niemand vermoord, je hebt alleen een foute noot gespeeld. Dat kan gebeuren in het leven; foute noten op het podium spelen…

 

‘Waar het om gaat is: plezier!’ (enjoyment)